Programma details

Blauwe zaal IsotopolisOntvangst met inleidende film

Animatoren wachten de bezoekers op en begeleiden hen naar Isotopolis. In onze auditorium stellen we ons voor en peilen we naar de interesses van de bezoekers. We leveren graag “maatwerk”. Vervolgens bekijken we samen de inleidende film.

Drie thema’s in Isotopolis

  • Thema 1: In het mini-laboratorium worden de fascinerende fenomenen radioactiviteit en straling toegelicht. Uniek hier is ook de nevelkamer. 
  • Thema 2: Beheer op korte termijn. De bezoeker krijgt een realistisch beeld van het dagelijkse beheer en de behandeling van radioactief afval.
  • Thema 3: Beheer op lange termijn. Hier zetten we een stap in de toekomst en bekijken we de verschillende oplossingen op lange termijn, die de  wetenschappers vandaag bestuderen. 

Maquettelokaal en interactieve quiz

Bezoek aan maquettelokaal van de verwerkingsinstallatie voor laagactief afval, CILVA. 
Afsluiten met een leuke kennis quiz. 

Bezoek aan de demonstratieproef van de oppervlaktebergingsinstallatie

Bezoek aan het terrein van de demonstratieproef. 
Met de demonstratieproef demonstreert, toont en test NIRAS de materialen en de bouwtechnieken voor de oppervlaktebergingsinstallatie van het laag- en middel kortlevend afval. Hier bouw je zelf een oppervlakte-bergingsinstallatie. 

Wandeling over de toekomstige bergingssite

De oppervlaktebergingsinstallatie voor laag- en middelactief kortlevend afval is in voorbereiding. Een gegidste wandeling neemt je mee langs deze spectaculaire bouwplaats. En er is meer te zien dan enkel beton! Op de terreinen van de bergingssite zet NIRAS zich onder meer in om het oorspronkelijke heidelandschap te herstellen. NIRAS bewerkt de grond zodat de oorspronkelijke zaadbank van de heide opnieuw kansen krijgt om te ontkiemen. Beleef de voorbereidselen voor de bergingsinstallatie in een landschap in volle ontwikkeling.

Bezoek aan ESV EURIDICE

Spel “De Bergemeesters”

Een ondergrondse bergingsinstallatie moet niet alleen veilig en technisch haalbaar zijn, er moet ook een breed maatschappelijk draagvlak bestaan. Om die boodschap over te brengen tijdens schoolbezoeken heeft ESV Euridice het spel “De Bergemeesters” bedacht. “De Bergemeesters” is een interactief rollenspel waarin leerlingen in debat gaan over de voor-en nadelen van ondergrondse berging. 

Bovengrondse tentoonstelling

De bezoeker krijgt een beknopt overzicht van het onderzoek naar de mogelijkheid van ondergrondse berging van radioactief afval in diepe kleilagen. Aan de hand van filmpjes, tekeningen en maquettes worden het gevoerde onderzoek en de ruimere context toegelicht.

Ondergrondse laboratorium HADES

Met een lift dalen de bezoekers af tot een diepte van 225 meter in het hart van de Boomse Klei. In het ondergrondse laboratorium geeft de gids uitleg bij een aantal experimenten die de verschillende aspecten van het onderzoek illustreren en die mee een antwoord geven op de wetenschappelijke en technische vragen over de uitvoerbaarheid en veiligheid van ondergrondse berging van radioactief afval.

Middagpauze

Je kan lunchen in de zelfbedieningscafetaria van het VITO. Op 5’ van Isotopolis.
Hier kan je ter plekke iets nuttigen of je eigen picknick opeten. Vraag gerust naar het bestelformulier, hierop staan de gegevens om te reserveren en je bestelling te plaatsen. Reserveren is noodzakelijk.

Pauze 

Korte pauze met drankje.