Bibliografie

Zoek je meer informatie over Marie Curie? Wil je meer weten over het Periodiek Systeem? Meer lezen over kernenergie? Dan kan je alvast in onze bibliografie grasduinen. Een overzicht van boeken die bepaalde onderwerpen uit de wereld van de radioactiviteit en het beheer van radioactief afval verder uitspitten. Geen zware wetenschappelijke lectuur, maar duidelijke, bevattelijke informatie. De werken kan je beslist terugvinden in je lokale bibliotheek of in de boekhandel.


Mendelejevs droom. De speurtocht naar de elementen.

Paul Strathern
Uitg. Contact (ISBN 90 254 9713 6)
Dit boek beschrijft het leven van Mendelev en zijn historische zoektocht naar de precieze relatie tussen de scheikundige elementen.

Plutonium, het element van de onderwereld

Herman Henderickx
Icarus, Standaard Uitg. (ISBN 90 02 19953 8)
Het 94ste scheikundig element op de tabel van Mendelejev geniet een zeer kwalijke reputatie. Dit is een beknopte, instructieve gids door het doolhof van de plutoniumfamilie.

Bohr. Van Kwantumsprong tot ‘big science’

Giulio Peruzzi
Veen Magazines (ISBN 978 9076988 96 2)
Grondlegger van de kwantumtheorie. In 1943 geraakte hij betrokken bij het Amerikaanse atoomprogramma. Bohr was een felle tegenstander van de Koude Oorlog.

De Becquerel-dynastie. Pioniers in de radioactiviteit.

Loïc Barbo
Veen Magazines (ISBN 97 89085711896)
Een tijdgenoot van de Curies. Samen ontvingen ze in 1903 de eerste Nobelprijs voor natuurkunde. Ontdekker van de radioactiviteit. Dit boek beschrijft de Becquerel-dynastie, vanaf hun eerste onderzoek naar lichtgevende materialen tot het laatste in de kwantummechanica van Jean Becquerel, de zoon van Henri.

De Curies. Twee generaties in de ban van radioactiviteit

Pierre Radvanyi
Veen Magazines (ISBN 90 76988 15 3)
Een wetenschappelijke dynastie, drie Nobelprijzen binnen eenzelfde familie. De pioniers van de wetenschap van de radioactiviteit. Een aangenaam leesbare biografie, waarin de wetenschappelijke en academische successen worden afgewisseld met het gezinsleven van de Curies.

Het periodiek Systeem

Lucien F. Trueb
Veen Magazines, 2010 (ISBN 9789085712930)
Dit boek zet alle bekende en nieuwe elementen op een rij. Waar ze worden aangetroffen, in welke vorm ze kunnen bestaan, hoe ze worden gewonnen en waar ze worden toegepast. Voeg daar nog de samenhang van de elementen in het periodiek systeem aan toe en u hebt een helder en informatief boek over de anorganische stoffen.

Radioactiviteit

Adriaan Van der Woude & Rob De Meijer
Veen Magazines, 2003 (ISBN 90 76988 25 0)
Dit boek legt uit wat radioactiviteit is, hoe je het kunt meten, waar het praktisch kan worden toegepast. Een standaardwerk over radioactiviteit, voor iedereen geschreven.

De natuurkunde in alledaagse apparaten

Cédric Ray & Jean-Claude Poizat
Veen Magazines, Diemen, 2010 (ISBN 97 89085712534)
Wil je weten of een microgolfoven radioactieve stralen gebruikt? Hoe een rookmelder precies werkt. Deze en nog andere toepassingen in ons dagelijks leven worden in dit boek uitgelegd. De fysica van alledaagse apparatuur komt hier duidelijk aan bod.

De elementen

Hans-Jürgen Quadbeck-Seeger
Veen Magazines, Diemen, 2008 (ISBN 97 89085711742)
Het boek geeft informatie over de chemische en fysische eigenschappen van de elementen. Het zet alle elementen op een rij, vertelt over hun eigenschappen en over de mensen die de elementen hebben ontdekt. Bovendien geeft het praktische toepassingen van elk element weer.