Over Isotopolis

Isotopolis werpt een verhelderend licht op de complexe materies van "radioactiviteit" en het "beheer van radioactief afval".


Isotopolis is actief verhelderend

Het informatiecentrum geeft glasheldere informatie op maat van iedereen die belangstelling heeft voor radioactieve afvalstoffen. Isotopolis is tegelijkertijd wetenschappelijk sterk onderbouwd, bijzonder leerrijk en visueel attractief.

Isotopolis speelt open kaart

Isotopolis speelt open kaart over alle wetenschappelijke en maatschappelijke factoren die met radioactief afval te maken hebben. Je hoeft alvast geen wetenschappelijke bolleboos te zijn. Ervaren animatoren begeleiden kleine groepjes, waardoor tussen begeleider en bezoeker een dialoog kan ontstaan. Op al je vragen over radioactief afval en de oplossingen op lange termijn krijg je een antwoord.

Nevelkamer IsotopolisIsotopolis ontnevelt de geheimen van radioactiviteit

Na een kortfilm over de rol die radioactiviteit speelt in ons dagelijkse leven, maken de bezoekers een leerrijke ontdekkingstocht door de wereld van de radioactieve afvalstoffen. Tijdens de rondleiding in het informatiecentrum komen drie thema’s aan bod: radioactiviteit, het beheer op korte termijn en het beheer op lange termijn.

Isotopolis: what’s in a name

De naam Isotopolis is een samenspel van Oudgriekse woorden: isos, topos en polis. Isotoop verwijst naar radioactieve chemische elementen. Polis was de plaats waar de Grieken samenkwamen om te vergaderen.
Samen geeft dat Isotopolis: de plaats waar de burgers geïnformeerd worden over de thematiek van radioactieve afvalstoffen.

Isotopolis midden in het kloppend hart

Isotopolis bevindt zich op het terrein van Belgoprocess in Dessel, het enige bedrijf in ons land waar radioactieve afvalstoffen worden verwerkt en opgeslagen. Het wordt allicht je eerste kennismaking met de dagelijkse realiteit van radioactief afvalbeheer.

Bovendien liggen we pal in de groene Kempen. Een ideale plaats om een Isotopolis-bezoek te combineren met een ontspannende fietstocht of wandeling langs de knooppunten in de omgeving. Vraag gerust naar onze lijst met lokale eethuizen in de buurt.